V osade Podskalka otvorili Rómsky mládežnícky klub

02.10.2008 Humenné

Humenné 2. októbra (TASR) - V rómskej osade Podskalka pri Humennom otvorili dnes popoludní Rómsky mládežnícky klub.
Jeho výstavba si vyžiadala približne 600.000 Sk (19.916,35 eura). Vznikol uprostred osady, v ktorej oficiálne žije asi 1100 Rómov, neoficiálne je ich asi o 700 viac.
\"Rómsky mládežnícky klub bude slúžiť hlavne deťom a mladej generácii ako centrum vzdelávania, zmysluplného využívania voľného času a zábavy, \" uviedla pre TASR manažérka projektu a riaditeľka Informačného centra mladých v Humennom Darina Barančíková. Dodala, že v objekte sa nachádza veľká spoločenská sála, počítačová miestnosť, kancelária a sociálne zariadenia.
V nových priestoroch bude svoju činnosť vyvíjať aj tamojšie komunitné rómske centrum, ktorého vznik podporilo mesto aj konto Orange. \"Na pokrytie nákladov za elektrickú energiu sme vyčlenili 15.000 Sk (494,36 eura) z rozpočtu mesta, \" povedal primátor mesta Vladimír Kostilník. Klub bude tiež slúžiť ako infocentrum s prístupom na internet.
Mesto má vypracovanú urbanistickú štúdiu rozvoja osady, ktorá by mala skvalitniť život v nej. Štúdia hovorí o rozvoji bývania, občianskej vybavenosti, verejnej zeleni a pod. \"Pre bývanie sme v osade Podskalka postavili 128 bytov nižšieho štandardu a navrhujeme, aby sa tam postavilo aj 57 rodinných domov. Pre ich realizáciu je nutné, aby bola vybudovaná v predstihu dopravná a technická vybavenosť, \" doplnil Kostilník. Dodal, že v lokalite uvažujú aj o výstavbe materskej škole s kapacitou 110 miest, ktorá by mala vzniknúť v zrekonštruovaných priestoroch terajšej základnej školy a pod.
 

Vyberte región